Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cât este renta viageră pe care Nadia Comăneci o primeşte pentru performanţele atinse în gimnastică

Cât este renta viageră pe care Nadia Comăneci o primeşte pentru performanţele atinse în gimnastică

Gimnastică

Comentarii

Pentru întreaga performanţă reuşită în istoria gimnasticii, Nadia Comăneci - cea mai bună gimnastă din istorie - are o rentă viageră lunară de 16.525 lei. Este valoarea maximă pe care o poate primi un sportiv care a câştigat medalii olimpice, mondiale şi europene.

Nadia Comăneci este prima gimnastă care a primit nota 10 - JO Montreal 1976 - şi are în palmares nu mai puţin de cinci medalii olimpice de aur. Nadia este considerată una dintre cele mai bune sportive din istoria mondială şi face parte din galeria celor mai cunoscuţi români în lume.

Pentru performanţele sportive, Nadia Comăneci primeşte o rentă viageră lunară în valoare de 16.525 lei, se arată în statul de plată pe luna octombrie, postat pe site-ul MTS. Adică aproximativ 3.570 de euro. Este cea mai mare sumă cu care este recompensat un fost sportiv pentru performanţe deosebite. În total, sunt 31 de foşti mari sportivi care primesc luna această sumă, printre care Gina Gogean, Sandra Izabaş, Andreea Răducan, Daniela Silivas, Simona Amânar, Kătălin Tamaş, Marius Urzică, Lavini Vânatu, Nicu Vlad, Alina Dumitru sau Ivan Patzaichin (AICI AI TOATĂ LISTA).

Sistemul de calcul pentru renta viageră:



Potrivit Legii nr. 69/2000, renta viageră se calculează astfel:
În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
a) – 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
a) – 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b).

Afla mai multe despre: nadia comanecigimnasticarenta viageramts 

viewscnt
Articole similare