Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV Florin Răducioiu la 50 de ani | Marele regret al unui atacant fără pereche: "Mă macină şi acum meciul cu Suedia"

EXCLUSIV Florin Răducioiu la 50 de ani | Marele regret al unui atacant fără pereche: "Mă macină şi acum meciul cu Suedia" galerie foto

Special

Comentarii

Fostul mare internaţional român, Florin Radu Răducioiu împlineşte astăzi 50 de ani. Telekom Sport a vorbit în exclusivitate cu Radu, chiar de ziua sa.

Unul dintre cei mai mari atacanţi pe care i-a dat fotbalul românesc, Florin Radu Răducioiu se află la ceas aniversar. Fostul atacant al Milanului împlineşte pe 17 martie, frumoasa vârstă de 50 de ani.

Născut în 1970 la Bucureşti, Răducioiu este unul dintre cei mai buni marcatori din istoria echipei naţionale, cu 21 de goluri în 40 de selecţii. A evoluat în cariera sa la echipe precum Bari, Verona, Brescia, Milan, Espanyol, West Ham United, VfB Stuttgart, Dinamo sau AS Monaco şi a lăsat, mai peste tot, o impresie extrem de plăcută.

Florin Răducioiu are 96 de meciuri şi 22 de goluri în Serie A. În Italia a jucat pentru Bari, Verona, Brescia şi AC Milan.

  • 3 trofee a câştigat Răducioiu la AC Milan pentru care a jucat în 1993-1994
  • 18 goluri a marcat românul pentru Brescia
  • 21 de goluri are Florin Răducioiu în naţionala României

Citeşte mai jos un interviu cu Florin Radu Răducioiu chiar de ziua sa, realizat de colegul nostru Ioan Bratu.

Florin, mi-e greu să te intreb ce faci la 50 de ani, pari încă un puştan, sau hai să zicem că arăţi ca un fotbalist activ
- Eeei, as vrea eu. Da, implinesc 50 de ani,o vârstă frumoasă, mă simt bine, totul e ok. Sunt cu familia, mama, tata, sora Irina, mult timp am fost departe de ei. Ma incarcă de energie, părinţii sunt sfinţi, mama e unică, îmi place mult să stau în preajma lor. Va fi o aniversare simplă, nu e momentul pentru petreceri.

Cum te sărbatoreau când erai copil?
- Nimic special, cum era pe vremuri, cu familia alături. Nu torturi cu scumpe sau cadouri. Îmi aduc aminte că prima petrecere adevărată am avut-o la 18 ani, la majorat. A organizat-o Mircea Lucescu, la o vilă luxoasă de prin Primăverii, împreună cu un om de afaceri foarte bogat, un sirian, parcă, avea afaceri în domeniul petrolului. Au venit toţi băieţii cu soţiile, cu prietenele.  Am primit atunci un casetofon, mai multe perechi de blugi, m-am simţit excelent. Vezi cum e, vrei nu vrei, toate amintirile plăcute se leagă de nea Mircea. A fost ceva unic, n-o să uit niciodată. Am fost un privilegiat, era anul 1988, comunism, alte vremuri.

S-a schimbat totul în străinătate, bănuiesc, apropo de alte vremuri, altă societate.
- Să ştii că după majorat n-am mai dat aşa de mare importanţă aniversărilor, nici măcar la cifre rotunde, 30, 40 de ani. Tot cu familia, cu băieţii mei, veneau şi părinţii în Italia sau la Monte Carlo, dar nimic ieşit din comun. Cel mai frumos mi se pare să-i ai alături pe cei dragi. Apropo de asta, uite, după ce am plecat de la Dinamo, în afară de Cristi Borcea, care-mi este ca un frate, m-a mai sunat cineva de acolo în fiecare an! Da, da, nu a trecut un an fără să primesc un telefon în care să mi se ureze fericire, sănătate, un telefon care mă bucură enorm., Cel care mă sună este Nicolae Badea, fostul presedinte al clubului. E un om incredibil!

Marele regret al lui Răducioiu: "Necalificarea în semifinalele Campionatului Mondial din SUA"

Când te uiţi înapoi, Florin, ai regrete?
- Da, am! Am regrete şi în plan profesional, şi personal. Nu cred că este pe planeta asta cineva care să nu regrete anumite fapte, decizii din trecut. Hai că m-ai prins descoperit, o să-ţi vorbesc despre ele. Viaţa este necruţătoare în anumite momente, rămâi dezamăgit de anumite persoane, de anumite relaţii. În plan profesional, pe primul loc aş pune necalificarea în semifinalele Campionatului Mondial din SUA. Vezi, lumea se gândeşte cu bucurie la momentele alea, dar pe mine încă mă macină, după atîta timp, acea ratare, acel meci cu Suedia. n-am reuşit să gestionăm câteva minute, care ne-au fost fatale. 

Apoi, momentul cu Brescia, când am retrogradat cu nea Mircea pe bancă, Brescia romena, cum i se spunea, cu Hagi, Sabău şi cu mine. Îmi pare rău şi că am renunţat la naţională prea devreme, la 26 de ani. Acum, dacă mă uit în urmă, spun că ar fi fost bine să trag de mine, să-mi recapăt locul în echipă şi poate aş fi fost acum golgeterul all-time al României.

Tot la capitolul regrete aş trece faptul că nu am început mai devreme cariera de antrenor. Mai poţi să scrii? Am regrete, iată, dar am încercat să învăţ din tot ce mi s-a întâmplat, din tot ce am trăit.Sunt pe plus, oricum, am făcut doi băieţi minunaţi, am o relaţie foarte serioasă, o iubită extraordinară.Una peste alta, viaţa a fost generoasă cu mine şi sper să fie în continuare.

Apreciez deschiderea ta, dar hai să mai insistăm şi pe plusuri, că este ceas aniversar, totuşi.
- Ţi-am zis, marele plus e că am reuşit să învăţ din toate aceste încercări pe care mi le-a oferit viaţa. Am câţiva prieteni, puţini, câte degete sunt la o mână, dar sunt oameni de mare caracter si de mare încredere pentru mine. Asta înseamnă enorm în ceea ce mă priveşte, mai mult decât orice chestie materială. Am lăsat în urmă o carieră importantă, zic eu, am jucat în toate marile campionate al Europei, am rămas în legături strânse cu foşti coechipieri care acum sunt oameni importanţi ai acestui fenomen. Am păstrat relaţiile fiindcă eu sunt un tip deschis, un om optimist, căruia îi place să comunice. Îmi place fotbalul în continuare foarte mult, vreau să râmân în fotbal, nu pot să trăiesc fără el.

Viaţa fără fotbal pentru Florin Răducioiu: "Îmi place să interacţionez cu oamenii. Şi îmi place să gătesc"

Şi totuşi, te-ai gândit cum ar fi fost viaţa ta fără fotbal?
- E foarte greu,mi-a plăcut tenisul, spre exemplu. Vezi, tot de sport mă leg. Şi zic asta fiindcă acum mă văd şi în alte posturi, dar tot fotbalul m-a dezvoltat. Uite,în şcoală eram cel mai bun la limbi străine şi apoi sportul mi-a dat prilejul să învăţ şi mai mult, să mă perfecţionez. Deci cred că aş putea să mă descurc bine şi în domeniul comunicării, în relaţii publice. Îmi place mult să interacţionez cu oamenii. De asemenea, munca pe care fac acum în televiziune, la Telekom,mă provoacă mult şi îmi place, m-aş vedea chiar moderator la o emisiune. E o meserie extrem de interesantă.  Dar eu, cu tot ce am acumulat, m-aş fi văzut un bun antrenor, am capacitatea să gestionez un grup, am învăţat multe şi când am antrenat la juniori. Ar fi trebuit să fac un pas mai mare în acestă carieră, dar nu e timpul trecut. Vom vedea ce se întâmplă în viitor, nu depinde numai de mine. E ca în viaţă

Nu pot să mă detaşez de fotbal, iată. Dincolo de sport, pot să spun că în ultimii ani mi-am descoperit o plăcere de a găti. Mă şi relaxează, dar mă şi pricep, zic eu, n-am avut reclamaţii. E o chestie de casă, aşa, nu ca o carieră. 

Revin la începutul discuţiei noastre. Spuneai că nu e momentul să faci o sărbătoare din aniversarea ta.
- E o perioadă grea pentru lumea întreagă. Eu ţin legătură cu Italia în fiecare zi. Băieţii mei sunt acum amândoi în Brescia, nu ies din casă. Stau la televizor, se joacă amândoi cu căţelul, redescoperă activităţile copilăriei, deşi sunt mari. Trebuie să se adateze, nu au de ales. 

Chiar înainte să mă suni am vorbit cu un amic de-acolo. E dezastru, s-au depăşit cele mai pesimiste aşteptări. Oameni buni, se moare, pur şi simplu, din cauza acestui virus, nu trebuie să ne ascundem după cuvinte.Şi va mai dura cel puţin cîteva săptămâni. Sînt foarte afectat, e o nenorocire..Trebuie sî fim foarte atenţi/ Eu asta îmi doresc din tot sufletul la 50 de ani, să se termine criza cât mai repede şi să fim sănătoşi cu toţii

  • Dinamo, Bari, AC Milan, Espanyol, West Ham, Stuttgart, Brescia, AS Monaco şi Creteil sunt cluburile pentru care Răducioiu a jucat. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: florin raducioiuflorin raducioiu zi de nastere 

viewscnt
Articole similare