Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gică Hagi, ultimul credincios! Super EDITORIAL de Silviu Tudor Samuilă

Gică Hagi, ultimul credincios! Super EDITORIAL de Silviu Tudor Samuilăgalerie foto

Editoriale

Comentarii

Jurnalistul Silviu Tudor Samuilă, despre ultimele evenimente din tabăra echipei naţionale şi din interiorul fotbalului românesc, într-un super editorial pe www.telekomsport.ro

Gică Hagi vorbeşte de ani de zile despre asumarea presiunii şi despre obiective indrăzneţe. El vrea ceva total neobişnuit pentru noi ăştia care ne căutăm alibiuri înainte să începem măcar un proiect:  să ne obişnuim să cerem mult şi să oferim mai mult.

”Hagi vrea mult mai mult şi în ambiţia lui nebună, crede că naţionala noastră poate fi printre cele mai bune din lume”

Hagi spune că generaţia cu care Mirel Rădoi a facut o semifinală europeană de tineret, poate ajunge foarte departe şi pretinde Federaţiei Române de Fotbal o strategie clară, pe minimum cinci ani, prin care România să işi recapete demnitatea fotbalistică. De fapt, Hagi vrea mult mai mult şi în ambiţia lui nebună, crede că naţionala noastră poate fi printre cele mai bune din lume, într-un interval relativ scurt de timp. Această ultimă idee, care pare acum năstruşnică, nu a rostit-o dupa meciul cu Austria, la finalul căruia toţi eram euforici, ci după cea mai jenantă prestaţie a României de când m-am născut, cea de aseară, din Norvegia.

Hagi nu este politician. El nu afirmă tot ce afirmă pentru a arăta cât sunt de slabi cei din Federaţie, ori pentru a creşte în sondaje. Nu are nevoie de aşa ceva. Omul ăsta crede în idea de proiect, în principii clare, are chiar şi o structură numerotată după care se selectează, educă fotbalistic şi se aruncă în luptă un jucător. A gândit chiar şi o carte în care divulgă o parte dintre secretele folosite la construirea celui mai coerent club de fotbal din România ultimilor zece ani, Viitorul. Spun doar o parte, pentru că munca şi obsesia pentru fotbal degeaba le treci într-un asemenea îndrumar. Pe alea, ori le ai, ori nu le ai.

Mai observaţi un amananut interesant: Hagi nu dă în oameni. El nu a zis că Rădoi a fost neinspirat, că Stoichita sau Burleanu au adus fotbalul românesc -în cel mai jos punct de dupa ‘89. El vrea doar să vadă că oamenii ăştia au un plan care să ofere românilor mai multe zâmbete cand vor privi naţionala noastră în anii ce vor veni.  Îmi spunea recent “sunt de două ori mai bun decat eram în 2001, la barajul cu Slovenia. De atunci am fost pus în atâtea situaţii diferite, am greşit de atâtea ori şi am si câştigat atât de multe, înât experienţa asta m-a făcut ceea ce sunt astăzi”.

”Meseriaşi ca Hagi, Petrescu, Mircea Lucescu, Olăroiu sau Ravan Lucescu sunt incomozi”

Deşi pare, textul acesta nu este o odă înălţată proiectului Hagi, pentru că şi acesta are minusurile lui, nu toţi jucătorii ieşiţi din academia care îi poartă numele sunt de nivel înalt, mulţi s-au întors cu coada între picioare în ţară după perioade dezamăgitoare în străinătate,  mulţi sunt fragili din punct de vedere fizic iar asta s-a văzut in mai multe rânduri în ultimii ani cand au dat peste adversari străini cu un cap mai inalţi şi de două ori mai bine facuţi. Cu toate astea, jucatorii propusi de Hagi sunt rodul unei munci structurate, preferabile oricând hazardului tipic fotbalului nostru. Un program de pregătire mai poate fi îmbunătăţit, dezinteresul şi incompetenţa niciodată 

Problema mare este că Hagi nu munceşte in Federaţia Română de Fotbal. El are un club, iar dacă Răzvan Burleanu i-ar cere ajutorul, probabil că ar trebui să rezolve mai întâi situaţia conflictului de interese, înainte de a se înhăma la treabă. In afara priceperii, un alt avantaj major este că ar merge într-o instituţie în care se bâjbâie tot mai mult în ultimii ani şi care are nevoie de un personaj puternic care să o scoată la lumină. Atenţie, aici nu mai discutăm despre  “ăia buni” vs “ăia răi”, ci despre salvarea fotbalului românesc, deziderat de care actuala echipă managerială de la Casa Fotbalului nu este capabilă!

Meseriaşi ca Hagi, Petrescu, Mircea Lucescu, Olăroiu sau Ravan Lucescu sunt incomozi. Cer mult, sunt încăpăţânaţi,se ceartă cu tine, te pot băga în conflicte cu cluburile, cu impresarii, dar produc rezultate. Şi mai au o calitate importantă, nu promit dacă nu sunt siguri că pot să livreze! Hagi a spus că în zece ani va câştiga titlul şi că jucatorii lui vor popula naţionalele? Aşa s-a intamplat. Dan Petrescu a anunţat că el este plătit sa câştige meciuri, nu să joace frumos sau să promoveze tineri si asta tot face de vreo trei sezoane. La 75 de ani, Mircea Lucescu semnează pentru duşmanul ultimilor 15 ani, ii făgăduieşte lui Surkis că o va duce pe Dinamo Kiev în grupele Champions League şi se ţine de promisiune. Din păcate, Oli si Răzvan Lucescu sunt prea departe ca să ştim ce angajamente işi iau faţă de chinezi şi sauditi, dar sunt convins că işi acoperă vorbele prin fapte.

De oameni de acest gen se fereşte Razvan Burleanu! Ca orice tip non-conflictual, preşedintele FRF caută să ţină cât mai departe de Casa Fotbalului lupii alpha pentru că nu îi poate controla şi pentru că oameni de acest gen nu se feresc sa îţi descrie nivelul catastrofal la care ai adus fotbalul românesc.

Hagi i-a cerut aseară un proiect. Pentru binele nostru, al tuturor, sper să fie mai bun decât cel din 2014, de care şi-a bătut joc punct cu punct


Răzvan Burleanu - 2014

“Dincolo de impunerea principiilor de bună guvernanţă sportivă, am în vedere o nouă structură a organigramei, total diferită de cea din prezent, care pune accent pe managementul profesionist, pe răspundere, efficienţă şi dezvoltare. Voi reduce numărul angajaţilor seminficativ, ţinând cont de nevoile reale ale instituţiei. “

Realitatea zilelor noastre:  În 2014, când a preluat preşedinţia FRF, instituţia avea pe ştatul de plată 132 de persoane. La finalul primului său mandat, în 2018, numarul crescuse la 167.

Răzvan Burleanu - 2014

“De asemenea, voi demara un amplu proces de clarificare a regulilor şi a regulamentelor, urmând ca interpretarea acestora să se facă în mod obiectiv, fără parti-pris-uri şi abuzuri”

Realitatea zilelor noastre: Ediţia trecută a Cupei României a fost una dintre cele mai ruşinoase din istorie, tocmai ca urmare a neconcordanţelor dintre regulamente. Ambele semifinale au suscitat discuţii penibile din cauza cartonaşelor galbene primite de Vlad(FCSB) si Bouhenna (Sepsi) in sferturile de finală. De asemenea, Fulop a ratat finala dupa ce s-a rugat două zile de oamenii Departamentului Competitii al FRF să îi spună dacă are sau nu drept de joc.

Răzvan Burleanu - 2014

“Am să vă spun ce consider că ar trebui să eliminăm complet din specificul Federatiei: numirile discreţionare şi netransparente. Funcţiile de management sau funcţiile sportive (inclusiv cea de selectioner al echipei naţionale) vor fi ocupate doar pe baza unor criterii obiective de selectie”

Realitatea zilelor noastre: Avem doi selecţioneri, Mirel Rădoi şi Adrian Mutu, fără Licenţă Pro iar numirea lor s-a produs în urma unor şedinte cel puţin dubioase ale Departamentului Tehnic. Mircea Lucescu, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Cosmin Olăroiu sau Răzvan Lucescu nici nu au fost intrebaţi daca sunt interesaţi de postul de selecţioner al seniorilor, în timp ce instalarea lui Mutu a fost impusă de cuplul Răzvan Burleanu – Mihai Stoichiţă.

Răzvan Burleanu - 2014

”Folosind modelul UEFA, voi milita pentru a avea cel puţin o femeie prezentă în Comitetul Executiv al FRF, la fel cum voi milita pentru reprezentarea suporterilor în Comitetul Executiv”

Realitatea zilelor noastre: Componenţa Comitetului Executiv este următoarea: Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu, Octavian Goga, Valeriu Argăseală, Bogdan Bălănescu, Auraş Braşoveanu, Marius Burca, Mihai Dăscălescu, Florea Spinu, Cătălin Cighir, Cristian Vornicu, Alin Cioban (fobal feminine), Kyros Vassaras, Emilian Hulubei, Mihai Stoichiţă. Nici urma de femei sau suporteri!

Răzvan Burleanu - 2014

”În ceea ce priveşte arbitrajul, vreau să stopez delegarea arbitrilor neperformanţi de la Liga 1 la meciurile din Liga a 2-a si a 3-a. Pentru că o suspendare trebuie să se produca în afara terenurilor de fotbal.”

Realitatea zilelor noastre: În prima etapă a sezonului, Andrei Chivuleste şi Radu Petrescu au comis erori grave de arbitraj in favoarea lui FC Voluntari respectiv a Universităţii Craiova. În etapa imediat următoare nu doar că nu au fost suspendaţi, dar Chivulete a fost rezervă la CFR – Sepsi iar Radu Petrescu la Chindia – Dinamo.

Razvan Burleanu - 2014

”Obiectivul pe care mi-l propun este ca România să ajungă în primele zece ţări la nivel Mondial. Şi nu este deloc o misiune imposibilă. Dacă azi soluţia pentru companiile de stat se numeşte management privat, soluţia pentru echipele naţionale de tineret este reprezentată de aducerea unor antrenori străini, antrenori germani prin a căror experienţă să obţinem performanţa”

Realitatea zilelor noastre

Niciun antrenor străin nu a condus vreun lot de tineret sau juniori. Poate e mai bine aşa, dupa experienţa Daum. Cât privşte promisiunea că România va fi printre primele zece nationale ale lumii, vă las pe voi să o judecaţi.


In final, adresez o rugaminte preşedintelui Razvan Burleanu. Sunt convins că dumneavoastra chiar aţi crezut în multe dintre promisiunile de mai sus. Unele nu le-aţi pus în practică pentru că nu aţi avut prerogativele, altele pentru a nu-i supăra pe sacrosancţii afiliaţi, iar de altele poate nu aţi fost interesat. Acum ne-aţi adus însă pe buza prăpastiei şi poate că ar fi cazul să vă gândiţi mai puţin la voturi şi mai mult la cum Dumnezeu scoatem naţionala României din mocirlă! Înconjuraţi-vă, măcar în ceasul al 12-lea, de nişte oameni pricepuţi dar incomozi, care atunci când promit ceva, chiar se ţin de cuvânt!


Silviu Samuilă

 Galerie foto

Afla mai multe despre: silviu tudor samuilăgică hagiechipa naţională 

viewscnt
Articole similare