Experiențe împreună.
You are here:

Motivarea deciziei pentru palmaresul Stelei. Lovitură devastatoare pentru Gigi Becali. Ce au decis judecătorii

Motivarea deciziei pentru palmaresul Stelei. Lovitură devastatoare pentru Gigi Becali. Ce au decis judecătorii galerie foto

Steaua

Comentarii

Gigi Becali a primit o lovitură devastatoare în procesul pentru confirmarea palmaresului. În motivarea deciziei dată de Curtea de Apel, judecătorii susţin clar că niciodată nu s-a făcut transferul de palmares între CSA Steaua şi AFC Steaua.

Pe 28 iunie, judecătorii Curţii de Apel au decis că Steaua are palmaresul din anul 1947 până în 1998. S-au pierdut astfel 5 ani din istoria Stelei, care înseamnă perioada 1998-2003, perioadă în care echipa a fost administrată de AFC Steaua.

Imediat după acea decizie, Gigi Becali a ieşit şi a declarat că hotărârea dată de judecători nu înseamnă neapărat că este o confirmare că CSA Steaua are palmaresul pentru perioada 1947-1998. Ceea ce înseamnă, în viziunea lui Gigi Becali, că palmaresul este în continuare la FCSB.

Motivarea deciziei dată de Curtea de Apel este însă o lovitură devastatoare pentru Gigi Becali. Judecătorii au explicat că palmaresul pentru perioada 1947-1998 este la Steaua şi au detaliat motivele pentru care perioada 1998-2003 este pierdută.

Lovitură devastatoare pentru Gigi Becali în procesul pentru palmares. Cum şi-au motivat judecătorii decizia

Publicaţia newsonline.ro a publicat motivarea deciziei date de Curtea de Apel Bucureşti, în 28 iunie 2021, după ce Steaua a cerut confirmarea palmaresului. În primul rând, judecătorii susţin că nu există niciun document prin care, în 1998, CSA Steaua a transferat palmaresul către AFC Steaua. Ceea ce înseamnă că AFC Steaua, echipă administrată de Viorel Păunescu, a preluat doar locul în Liga 1, plus jucătorii şi unele spaţii:

”În 1998, fără ca palmaresul anterior să fie transferat (în absenţa unui act din care să rezulte acest lucru şi în considerarea puterii de lucru judecat a deciziei 3425/2014), echipa de fotbal profesionist a fost transferată şi şi-a continuat activitatea (obţinânând noi rezultate sportive şi un nou palmares) unei terţe persoane – Asociaţia Fotbal Club Steaua, asociaţie cu personalitate juridică distinctă de reclamantul CSA, astfel încât această entitate este titulara dreptului la palmares pentru perioada 1998 – 2003”, susţin în motivare judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, potrivit newsonline.ro

Gigi Becali n-a preluat nici măcar palmaresul de la AFC Steaua

În 2003, când Gigi Becali a înregistrat marca Steaua şi după ce a preluat echipa de la Viorel Păunescu, FCSB n-a preluat nici măcar palmaresul reuşit de AFC Steaua în perioada 1998-2003. Judecătorii au stabilit că nu există niciun document că Gigi Becali a preluat atunci şi palmaresul de la AFC Steaua.

”Chiar şi într-o accepţiune a fondului de comerţ ce ar include drepturi nepatrimoniale, în absenţa unei manifestări de voinţă decisive în acest sens (în tranzacţia din 2003 menţionându-se exclusiv transferul dreptului de a participa în Divizia A, drept care, deşi decurge din poziţia ocupată în clasamentele anterioare, este distinct de dreptul la palmares), Curtea constată că nu poate fi reţinut un asemenea transfer.

Nu poate fi reţinută indivizibilitatea naturală invocată de apelant şi nu este aplicabil în cauză principiul accesorium sequitur principale, deoarece nu se identifică un raport de accesorialitate între dreptul la palmares şi elementele propuse de apelant.

Astfel, poziţia în clasamentele anterioare nu poate fi considerată un drept asociat, accesoriu al echipei în forma actuală, ci cel mult un accesoriu al echipei în componenţa de la momentul câştigării poziţiei în respectivul clasament.

Spre exemplu, presupunând transferul unei echipe sportive către un alt club sportiv şi redenumirea acesteia, din orice motive, nu s-ar putea pretinde că palmaresul obţinut sub titulatura anterioară să fie trecut sub noul nume ale actualei echipe, nefiind de conceput alterarea listei rezultatelor sportive, fie şi numai în considerarea interesului general al existenţei unor informaţii corespunzătoare realităţii în aceste clasamente”, se mai arată în motivarea judecătorilor de la Curta de Apel.

Practic, palmaresul din perioada 1998-2003 a rămas la AFC Steaua, societate care a intrat în faliment.

Concluzia din motivare este o adevărată lovitură devastatoare pentru Gigi Becali, cel care spunea că decizia Curţii de Apel îl avantajează, deoarece n-a fost confirmat palmaresul Stelei pentru perioada 1947-1998: ”În concluzie, pentru perioada 1947 – 1998, titularul dreptului la palmares este reclamantul CSA”, susţin magistraţii Curţii de Apel.

Decizia pentru confirmarea palmaresului nu este definitivă şi poate fi atacată la ultima instanţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

viewscnt
Articole similare
Dinamo i-a dat Stelei o lovitură de grație! Marea speranță a sportului românesc a ajuns...