Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Un ziar din Ungaria, reacţie vehementă după ce Colţescu a fost acuzat de rasism: ”Je suis român. Dacă eşti român, trebuie să te biciuieşti cu un bici cu spini”

Un ziar din Ungaria, reacţie vehementă după ce Colţescu a fost acuzat de rasism: ”Je suis român. Dacă eşti român, trebuie să te biciuieşti cu un bici cu spini”
Comentarii

Pataki Tamás, un jurnalist maghiar, a scris în publicaţia Magyar Nemzet un editorial intitulat ”Je suis român”, în care îi ia apărarea lui Sebastian Colţescu, după ce arbitrul român a fost acuzat de rasism.

Scandalul în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism a făcut înconjurul planetei şi a împărţit lumea în două. De partea lui Sebastian Colţescu este şi un editorialist maghiar, care lucrează la unul dintre ziarele apropiate de guvernul Ungariei. Pataki Tamas a scris în Magyar Nemzet un editorial în care îşi arată solidaritatea faţă de Sebastian Colţescu, dar şi faţă de români.

Editorial în Magyar Nemzet: ”Je suis român”

Într-une editorial denumit ”Je suis român”, aluzie la celebrul ”Je suis Charlie”, apărut după atentatele de la redacţia Charlie Hebdo, Pataki Tamas condamnă oprobriul la care a fost supus Sebastian Colţescu şi explică de ce n-a fost vorba despre rasism.

”Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puţin. Când Sebastian Colţescu a rostit acel cuvânt, nu ar fi crezut că s-a încheiat cariera sa [...] Asta a spus el în timpul meciului PSG - Istanbul Başakşehir, când centralul român (n.r. Haţegan) l-a întrebat cui să-i arate cartonaş roşu. Şi Sebastian Colţescu a spus ”acel negru”. Nu a spus ”ticălosul” sau ”ticălosul ăla negru”.

Dar când Pierre Webo a auzit cuvântul ”negru”, s-a aruncat furios şi ceilaţi au şuierat la ordinul său. Jucătorii turci nu au vrut să continue meciul, jucătorii de culoare de la PSG s-au plâns şi ei, de parcă nu ar fi fotbalişti care câştigă milioane de euro, ci fetiţe preşcolare. Admir că au părăsit terenul fără să îngenuncheze - în solidaritate cu Black Lives Matter”, scrie jurnalistul maghiar. 

Magyar Nemzet, despre scandalul de rasism provocat de Colţescu: ”Dacă eşti român, biciuieşte-te cu un bici cu ţepi”

În continuare, Tamas Pataki scoate în evidenţă faptul că Sebastian Colţescu a avut parte de un tratament nedrept şi din cauza faptului că este alb din Europa de Este.

”Aşa se termină o carieră. Probabil că cea a lui Sebastian Colţescu s-a terminat. Poate nu şi-a amintit numele jucătorului şi l-a numit pe baza culorii pielii sale. Te-ai degradat cu asta? Te-am rănit până la sânge? Ţi-am lovit onoarea? Haide, despre ce vorbim... Cea mai recentă mişcare americană se numeşte Black Lives Matter. Aici cel ”black” este în regulă, dar ”negru nu este în regulă, pentru că a spus în română?

Şi, între timp, s-a zis că arbitrul român, ticălosul român, este insensibil. Românul. Ticălosul ăla inconştient al Europei de Este. Pentru că, evident, este alb. Şi oricine este alb, trebuie să-şi biciuiască singur spatele. În fiecare zi. Dacă eşti şi român, atunci fă-o cu un bici cu ţepi”.

”Aşadat, astăzi ”je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toţii români dacă lăsăm poliţia rasistă să se revolte”, a încheiat jurnalistul maghiar. 

Afla mai multe despre: coltescu 

viewscnt
Articole similare