Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Surpriză la echipa naţională: "Dan Nistor poate purta numărul 10 cu brio"

VIDEO | Surpriză la echipa naţională: "Dan Nistor poate purta numărul 10 cu brio" galerie foto
Comentarii

Prima reprezentativă îşi caută decar după ce Alexandru Maxim şi Gheorghe Grozav, ultimii doi jucători care au avut pe spate numărul 10, nu au fost convocaţi de Cosmin Contra pentru "dubla" cu Insulele Feroe şi Norvegia.

Ianis Hagi deja şi-a anunţat intenţia de a prelua numărul 10, pe care l-a purtat şi la Viitorul Constanţa. Doar că selecţionerul de la tineret, Mirel Rădoi, are o altă propunere pentru numărul 10: "Cred că numărul 10 - Ianis şi cu Nistor sunt jucătorii de la echipa naţională care îl pot purta cu brio", a spus Rădoi într-o conferinţă de presă. 

Sub comanda lui Rădoi, Ianis Hagi a purtat numărul 10 la echipa naţională de tineret, inclusiv la Campionatul European U21. Selecţionerul a descris ce înseamnă pentru el un decar la echipa naţională: "Din punctul meu de vedere, jucătorul care ia numărul 10 trebuie să aibă ceva pentru acel număr. Pentru mine e important numărul 10 şi trebuie să fie un jucător de atac, un jucător de creaţie, care poate face diferenţa".

Dan Nistor, fără doar şi poate cel mai bun jucător al lui Dinamo din acest sezon, are trei selecţii la prima reprezentativă. 

ISTORIA RECENTĂ A NUMĂRUL 10 LA ECHIPA NAŢIONALĂ 

În primăvara anului 2013, Adrian Mutu apărea în dubla cu Ungaria (2-2) şi Olanda (0-4), din preliminariile Campionatului European din 2014. Încă purta numărul 10 pe spate, însă nu se mai prezenta în cea mai bună formă sportivă din cariera sa. Avea 34 de ani şi evolua în Franţa, la Ajaccio. Marca împotriva Ungariei şi îl egala la numărul de goluri marcate pe cel mai mare "decar" pe care l-a avut naţionala României, Gheorghe Hagi. Din acel moment, Mutu a dispărut din atenţia selecţionerilor şi parcă un blestem s-a abătut asupra celui care a "îndrăznit" să preia tricoul cu 10.

Au urmat şase ani de secetă, în care numărul 10 s-a plimbat, fără prea multe reuşite, pe la Cristi "Dodel" Tănase, eterna rezervă din Bundesliga, Alexandru Maxim, golgeterul din Ungaria, Gicu Grozav, capriciosul Constantin Budescu sau Nicuşor Stanciu. Episodic, numărul 10 a mai fost purtat episodic, prin partide amicale, de Mihai Răduţ şi Dorin Rotariu, alte speranţe ale fotbalului românescm, care nu s-au ridicat niciodată la nivelul aşteptărilor.

Înainte ca Adrian Mutu să se retragă, "Briliantul" a ratat câteva acţiuni ale echipei naţionale. Din nou, numărul 10 a fost "aruncat" din jucător în jucător: Bogdan MaraAdrian CristeaNicolae DicăBogdan Stancu sau controversatul George Florescu. Ultimul a rămas în memoria suporterilor naţionalei doar ca fiind preferatul selecţionerului de la acea vreme, Răzvan Lucescu. Nimic în plus. Niciunul dintre cei menţionaţi mai sus, care au încercat să-l suplinească pe Adrian Mutu, nu s-au putut ridica nici la umărul acestuia.

Adrian Mutu este ultimul "decar" veritabil al naţionalei

Adrian Mutu a debutat în naţionala de fotbal a României în anul 2000, într-o partidă amicală contra Greciei, înaintea Campionatului European din acel an. La mai puţin de o lună distanţă, Mutu marca şi primul său gol, împotriva Cipriului, într-o altă partidă de verificare. Piteşteanul s-a retras în 2013, după 77 de prezenţe în tricoul naţionalei, şi 35 de goluri marcate. 

Afla mai multe despre: dan nistorechipa nationalaradoi 

viewscnt
Articole similare