Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine este Quique Setien, noul antrenor al Barcelonei. "Cruyff şi Aragones sub acelaşi costum"

Cine este Quique Setien, noul antrenor al Barcelonei. "Cruyff şi Aragones sub acelaşi costum"galerie foto

FC Barcelona

Comentarii

Quique Setien (61 de ani) este noul antrenor al echipei FC Barcelona. Profilul antrenorului care vine să aducă Liga Campionilor din nou în Catalonia

FC Barcelona a anunţat, luni seară, că a ajuns la un acord cu Ernesto Valverde pentru rezilierea contractului scandent la finalul sezonului. Quique Setien este, în mod oficial, noul antrenor al echipei catalan. Setien a semnat un contract valabil până la 30 iunie 2022: "Mulţumesc clubului, nici în cele mai nebune vise nu mă gândeam că voi fi aici. Ieri mă bucuram de o plimbare pe lângă vaci prin oraşul meu, azi antrenez cei mai buni jucători din lume. Niciodată nu m-am gândit că Barcelona mă va lua pe mine, nu am un CV lung", au fost primele declaraţii ale lui Quique Setien ca antrenor la Barcelona.

Cu toate că a semnat un contract valabil doi ani şi jumătate, până la 30 iunie 2022, Quique Setien poate fi demis de catalani la finalul fiecărui sezon, anunţă ESPN.

Cine este Quique Setien, noul antrenor al Barcelonei

Vestiarul Barcelonei a jucat un rol important în alegerea lui Quique ca antrenor al lui Messi. Atât starul argentinian, cât şi alţi grei din vestiarul catalanilor au militat pentru numirea lui Setien, scrie presa apropiată de clubul blaugrana.

Intr-una dintre deplasarile pe care Setien şi echipele sale le-au facut pe Camp Nou, Busquets i-a facut un cadou special. Un tricou al sau pe care a scris mesajul: „Pentru Quique, cu toata dragostea si admiratia pentru modul in care priveste fotbalul". Într-adevăr, felul în care Setien vede fotbalul a contat enorm pentru jucătorii importanţi ai Barcelonei.

Enrique Setien Solar pe numele său complet, fostul mijlocaş al echipelor Racing şi Atletico Madrid devine abia al treilea antrenor născut în Cantabria, care antrenează gruparea de pe Camp Nou. N-a fost un fotbalist important, dar a reuşit să bifeze trei prezenţe în naţionala Spaniei, pe vremea când juca pentru Atletico.

Cariera de antrenor şi-a început-o în 2001, pe banca mult iubitei sale Racing Santander. Anul 2003 l-a găsit pe banca lui Poli Deportivo Ejido, iar în 2006 a fost numit selectioner al Guineei Ecuatoriale. N-a rezistat decât trei luni în funcţie, apoi a preluat alte două formaţii modeste din Spania: Logrones şi Lugo. La Lugo a rezistat 6 ani, perioadă în care a fost apreciat pentru stilul de joc al echipei sale.

În 2015, Las Palmas i-a făcut o ofertă pe trei sezoane, iar Quique a acceptat-o. Pe Estadio Gran Canaria, Setien a transformat complet o echipă pe care a şi salvat-o de la retogradare. A anunţat că va pleca ca urmare unui conflict cu conducerea clubului şi, asa a făcut. De aceea din 2017 îl găsim pe banca lui Betis, formaţie pe care în primul an a dus-o pe locul 6 şi în cupele europene. În 94 de meciuri susţinute în Andalusia, Quique Setien a câştigat 40 şi a remizat în 21. A bătut atât Realul pe teren propriu, cât şi Atletico, dar mai ales Barcelona. Şi nu oricum, ci de o manieră clară şi spectaculoasă. A fost primul moment în care FC Barcelona s-a gândit la el.

Quique Setien: filosofie de joc "made in Barca" şi un staff world class

"El Maestro”, antrenorul influenţat definitiv de Cruyff şi Luis Aragones este omul care se integrează perfect în filosofia de joc a catalanilor. Una dintre marile pasiuni ale lui Quique este sahul, el jucand chiar si impotriva uriasilor Anatoli Karpov si Gary Kasparov, campioni mondiali la sah. Nu-şi organizează insă echipele adoptând strategii defensive din şah: "Sunt lucruri diferite. Şahul nu este un sport, este un joc al minţii. Fotbalul, e mai mult de-atât" explica el intr-un interviu acordat cotidianului MARCA. ”Mai mult de-atât” este şi noul său club, FC Barcelona al cărui slogan este arhicunoscut: ”Mes Que un Club”

Sub comanda lui Quique Setien, FC Barcelona va juca acel fotbal de posesie cu care şi-a dominat rivalii. Campioana Spaniei va aborda din nou imaginea echipei conduse de Guardiola. Nu există nicio îndoială în acest sens! Quique Setién însuşi a declarat în mai multe rânduri că admiră stilul de joc culé, la fel cum nu i-a fost niciodată teamă să declare că Messi „este cel mai bun jucător din istorie”.

Indiferent ce echipă a antrenat în La Liga, Setien a propus acelaşi fotbal, unul care poate fi descris drept "Made in Barca". Setien iubeşte posesia, obiectivul său este mereu mingea, combinaţiile şi mişcarea continuă a jucătorilor, cu mingea la picior. Quique este omul care a făcut din Las Palmas cu Boateng in rol de vedetă una dintre cele mai spectaculoase echipe din campionat şi din Betis cu veteranul Joaquin in teren, o echipă de temut chiar şi in Europa. Un apărător ferm al acestui stil de joc, Setien pune de multe ori frumuseţea fotbalului, chiar înaintea rezultatelor. Un detaliu care nu are cum să nu placă publicului loial al catalanilor. Aceeaşi fani care vor solicita însă rezultate la nivelul clubului, pentru că asta înseamnă până la urmă, FC Barcelona.

Alături de Setien la Barcelona vine un staff world class. Cel mai greu nume este cel al secundului său, Eder Sarabia, unul dintre cei mai apreciaţi din Spania. Fiul fostului atacant de la Bilbao, Manu Sarabia, Eder este des văzut consultându-se cu Setien. N-o face întâmplător şi nici de "ochii lumii".

Sarabia este unul dintre puţinii antrenori din Spania care îşi administrează singur conturile de social media, este un mare fan al ciclismului, iar cronologia sa de pe Twitter este plină de mesaje despre curse majore precum La Vuelta sau Tour de France. Şi-a declarat admiraţia pentru Messi şi vorbeşte nu mai puţin de 5 limbi străine. Nu de puţine ori i-a schimbat gândirea lui Setien pe parcursul meciurilor, iar Quique ştie că are mereu pe cine se baza atunci când apelează la el. 

Cum ar putea arăta Barcelona cu Setien pe bancă?

  • (Barcelona Classic) Ter Stegen - Roberto, Pique, Umtiti, Alba - De Jong, Busquets, Arthur - Messi, Fati, Griezmann
  • (Varianta Quique) Ter Stegen - Pique, Umtiti, Lenglet - Roberto, Busquets, De Jong, Arthur, Alba - Messi, Griezmann

articol de Florin Codreanu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: quique setienbarcelona 

viewscnt
Articole similare