Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de legendă | AC Milan şi generaţia care a spulberat Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni. Cum a dominat "diavolul milanez" fotbalul anilor '90

Echipe de legendă | AC Milan şi generaţia care a spulberat Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni. Cum a dominat "diavolul milanez" fotbalul anilor '90

EURO

Comentarii

AC Milan a fost, fără îndoială, cea mai bună echipă de fotbal a anilor '90. A fost o perioadă în care rossonerri fie luau campionatul, fie câştigau Cupa Campionilor sau cucereau ambele trofee în acelaşi sezon.

Nu rata Euro Center, în fiecare luni şi marţi, de la 19:00, pe Telekom Sport 3.



Milan avea în lot cei mai buni jucători ai momentului.

În apărare erau Baressi, Maldini şi Costacurta, iar în atac tripleta olandeză Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco Van Basten. Cu ei în teren, AC Milan a devenit o forţă. Olandezii s-au integrat perfect în strategia lui Arrigo Sacchi, iar echipa a început să domine în Serie A şi în cupele europene. Perioada de dominaţie a început la fix o sută de ani de la înfiinţarea clubului. În 1989, ajunea în finala Cupei Campionilor Europeni, iar adversară a fost Steaua, antrenată de Anghel Iordănescu.

AC Milan pornea ca favorită şi s-a văzut şi pe teren ce forţă avea echipa finanţată de Berlusconi. Cu Tudorel Stoica în calitate de căpitan şi cu Dan Petrescu, Iovan, Lăcătuş, Hagi şi Piţurcă în teren, Steaua nu a avut nicio şansă. Gullit şi Van Basten au reuşit câte o dublă, iar Milan cucerea pentru a treia oară în istorie Cupa Campionilor Europeni.

Anul următor, Milan a lovit din nou. Rijkaard a adus un nou trofeu pentru AC Milan care o învingea pe Benfica în finala de la Viena.

În 1991, Fabio Capello a preluat echipa după ce Arrigo Sacchi a fost numit selecţionerul Italieni. A fost singura schimbare importantă. Vedetele din lot au fost păstrate, iar lor li s-au alăturat alţi jucători aflaţi în formă maximă. Dejan Savicevic, Jean Pierre Papin sau Zvonimir Boban. Capello a dat libertate mai mare în atac, iar strategia a dat roade. Milan a jucat trei finale consecutive de Liga Campionilor.

Pe prima, cea din 1993, au pierdut-o la Munchen contra lui Olympique Marseille, apoi Milan şi-a luat revanşa în 1994. Italienii porneau ca outsideri contra Barcelonei antrenată de Johan Cruyff, dar, la fel ca în finala cu Steaua, nu au luat gol şi au marcat de patru ori.

În 1995, Milan pornea ca favorită contra lui Ajax Amsterdam. Finala de Viena a fost arbitrată de o brigadă românescă. Ion Crăciunescu a fost central şi a avut parte de un meci tensionat, în care Van Gaal, antrenorul lui Ajax, a protestat intens pe marginea terenului la deciziile care păreau să fie în dezavantajul echipei sale.

Ajax, cu o echipă plină de tineri, a reuşit să câştige trofeul. Patrick Kluivert a marcat singurul gol al finalei, iar Milan punea capăt unei perioade de şapte ani, în care a jucat cinci finale de Liga Campionilor şi a câştigat trei dintre ele.

Afla mai multe despre: ac milan 

viewscnt
Articole similare