Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ISTORIC! Recordurile care l-au transformat pe Novak Djokovic în cel mai bun jucător din istoria tenisului

ISTORIC! Recordurile care l-au transformat pe Novak Djokovic în cel mai bun jucător din istoria tenisului

Tenis

Comentarii

Sârbul Novak Djokovic şi-a consolidat statutul de cel mai bun jucător din istoria tenisului după ultimul succes înregistrat duminică la Turneul Campionilor, unde a cucerit pentru şaptea oară trofeul, stabilind astfel un nou record.

Djokovic a stabilit şi alte recorduri pe parcursul carierei sale, pe care ziarul spaniol Marca le-a prezentat detaliat.

La începutul săptămânii trecute, sârbul a primit din mâinile lui Andrea Gaudenzi, preşedintele circuitului ATP, premiul rezervat celui mai bun jucător al sezonului, pe care l-a cucerit pentru a opta oară, lucru pe care nu l-a mai reuşit niciun alt jucător până acum.

Graţie titlului cucerit la ultima ediţie de US Open, Djokovic a devenit tenismenul cu cele mai multe turnee de Grand Slam câştigate, egalând recordul australiencei Margaret Court.

El are acum în palmares 24 de trofee majore, două în plus faţă de spaniolul Rafael Nadal (22) şi patru faţă de elveţianul Roger Federer (20), cei mai mari rivali ai săi, ultimul retrăgându-se între timp din activitate.

Sârbul este jucătorul (la masculin şi feminin) cu cele mai multe finale de Grand Slam disputate (36), urmat de fosta jucătoare americană Chris Evert (34).

Succesul de la US Open 2023 l-a transformat pe Djokovic în cel mai vârstnic campion de la Flushing Meadows în era Open, la 36 de ani şi trei luni, depăşindu-l pe australianul Ken Roswell, care avea 35 de ani când a ridicat trofeul, la ediţia din 1970.

Actualul număr unu mondial a câştigat de cel puţin trei ori cele patru turnee de Grand Slam, performanţă pe care nu a mai reuşit-o nimeni înaintea sa. În luna iunie, sârbul a cucerit pentru a treia oară trofeul pe zgura de la Roland Garros şi este recordmanul de titluri cucerite la Australian Open (10). El a reuşit de asemenea să se impună de şapte ori la Wimbledon şi de patru ori la US Open.

Djokovic a început luni a 400-a sa săptămână în fotoliul de lider al clasamentului mondial, după ce a doborât, pe 8 martie 2021, recordul de 310 săptămâni în fruntea acestei ierarhii, deţinut de Federer. El va continua să rămână numărul unu mondial cel puţin până la Australian Open 2024, în luna ianuarie.

Un alt record deţinut de campionul sârb este cel al numărului de puncte într-un sezon, stabilit în anul 2015, când a acumulat 16.785 de puncte după ce a cucerit 11 titluri: Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Roma, Wimbledon, US Open, Beijing, Shanghai, Paris-Bercy şi Turneul Campionilor.

Novak Djokovic nu domină doar turneele de Grand Slam, ci şi pe cele de la categoria imediat următoare, Masters 1.000, în care a cucerit în total 40 de trofee, ultimul dintre ele luna aceasta la Paris-Bercy. El este, de asemenea, singurul jucător care s-a impus în toate cele nouă turnee Masters 1.000, în fiecare dintre ele având cel puţin două trofee cucerite.

Sârbul este jucătorul cu cele mai multe turnee de Grand Slam câştigate după vârsta de 30 de ani (12), acest lucru dovedind importanţa pe care o acordă dietei, antrenamentelor, precum şi vieţii sale extrasportive.

Djokovic deţine supremaţia şi în duelurile directe cu marii săi rivali din "Big Three": el l-a învins de 27 de ori în 50 de meciuri pe Roger Federer şi de 30 de ori în 59 de confruntări pe Rafael Nadal.

Totodată, "Nole" are cel mai mare procentaj de meciuri câştigate din istoria tenisului (83,66%), graţie celor 1.086 de victorii în 1.298 de partide disputate. Rafael Nadal ocupă locul secund, cu 1.068 de victorii şi 220 de înfrângeri (82,9%).

Novak Djokovic este tenismenul în activitate cu cele mai multe titluri - 98 - ultimul dintre ele cucerit duminică la Torino. El este devansat în istoria tenisului de doar doi jucători, americanul Jimmy Connors (109 trofee) şi elveţianul Roger Federer (103).

Afla mai multe despre: djokovic 

viewscnt
Articole similare