Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Românul celebru care lucrează pentru apropiatul lui Putin! Planul controversat în privinţa ţării a fost aflat şi a stârnit "îngrijorarea" NATO

Românul celebru care lucrează pentru apropiatul lui Putin! Planul controversat în privinţa ţării a fost aflat şi a stârnit "îngrijorarea" NATO

Diverse

Comentarii

Patronul lui PAOK Salonic, Ivan Savvidis, om de afaceri ruso-grec şi un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a făcut un pas prin care a atras atenţia autorităţilor din SUA. Afaceristul care l-a angajat pe antrenorul român Răzvan Lucescu vrea să controleze un hub militar şi energetic din Grecia, intenţie arătată în mijlocul ostilităţilor din Ucraina.

Ivan Savvidis, patronul clubului PAOK la care antrenează Răzvan Lucescu, pas controversat după ce Rusia a invadat Ucraina

Ivan Savvidis este patronul lui PAOK, fost campioană a Greciei, din 2012. Oligarhul rus de origine greacă s-a îmbogăţit în anii '90, a intrat în politică şi a fost membru în Duma de Stat a Rusiei din partea partidului lui Vladimir Putin. Chiar liderul de la Kremlin i-a trimis o scrisoare în 2017, în care l-a laudat pe Savvidis pentru "patriotismul" arătat dezvoltării Rusiei. 

Cu o avere estimată la 1.6 miliarde de dolari în 2022, Savvidis se implică în această perioadă în privatizarea Autorităţii Portuare Alexandroupolis, punct strategic în contextul invadării Ucrainei de Rusia. 

Publicaţia germană Handelsblatt, citată de G4media.ro, scrie că unul dintre candidaţii pentru achiziţionarea a 67% din acţiunile Portului Alexandroupolis este chiar Ivan Savvidis. De altfel, sursa citată anunţă că SUA sunt îngrijorate că oligarhul ar putea fi cel care oferă cel mai mare preţ la licitaţie, în condiţiile în care Alexandroupolis este un obiectiv important pentru americani. 

Prin acest port sunt transportate vehicule şi echipamente spre Bulgaria şi România. De altfel, SUA au transportat, începând cu 2021, aproximativ 150 de elicoptere de atac, câteva sute de tancuri şi alte echipamente militare la Alexandroupolis, ca parte a Operaţiunii Atlantic Resolve: „Activitatea militară în continuă creştere arată rolul strategic în creştere al portului pentru Grecia, pentru Statele Unite şi pentru regiune”, a declarat ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt.

Handelsblatt mai notează că un consorţiu greco-bulgar construieşte în portul Alexandroupolis două terminale de stocare şi regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL), iar posibilitatea ca Savvidis să controleze militar şi energetic zona reprezintă o ameninţare pentru SUA. 

După izbucnirea conflictului din Ucraina, ambasada Rusiei la Atena a transmis că postul de televiziune grec OPEN, care e deţinut de Ivan Savvidis, reprezintă un canal de comunicare unde se poate vedea „altceva decât propaganda falsă despre situaţia din Ucraina”.

Ce a făcut Ivan Savvidis după ce Rusia a invadat Ucraina

Parapolitika.gr scrie că Ivan Savvidis încă nu a fost atins de sancţiunile impuse oligarhilor ruşi, deşi este monitorizat. Până în acest moment, afaceristul care s-a prezentat drept un prieten al lui Vladimir Putin a oferit adăpost refugiaţilor ucraineni care şi-au părăsit ţara din calea bombardamentelor şi atacurilor Rusiei. 

Răzvan Lucescu, antrenorul român care a scris istorie la PAOK sub comanda lui Ivan Savvidis

Fiul lui Mircea Lucescu şi-a făcut un nume în fotbalul elen odată cu sosirea sa la Skoda Xanthi, în 2014. Trei ani mai târziu i-a fost dată una dintre echipele de tradiţie din Grecia, PAOK Salonic, pe care a făcut-o campioană în 2019, titlu pe care clubul nu-l mai cucerise de decenii. 

Răzvan Lucescu a revenit la PAOK în 2021, după o scurtă aventură la Al Hilal, iar recent a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei: ”Nu aş vrea să comentez acest lucru (n.r. despre război), dar sufletul meu este 150% cu poporul ucrainean. Este greu de acceptat, de înţeles, este de necrezut că există acest război astăzi. Nu-mi pot imagina cum sunt atâtea minţi paranoice în lume care distrug vieţi, familii”, a spus Răzvan Lucescu

Ivan Savvidis este unul dintre cei mai controversaţi patroni de fotbal. În 2018, afaceristul ruso-grec a intrat cu pistolul şi gărzile de corp pe teren pentru a-i intimida pe arbitri. 

În acelaşi an, a fost acuzat de premierul Macedoniei de Nord că a finanţat grupuri pentru a interveni în Acordul Prespa. 

Afla mai multe despre: ivan savvidisrazvan lucescuivan savvidis vladimir putinpaok salonic 

viewscnt
Articole similare