Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Barcelona îl vrea pe Xavi. Totul despre filosofia antrenorului spaniol. Ce sistem joacă şi pe ce mizează în prezent

Barcelona îl vrea pe Xavi. Totul despre filosofia antrenorului spaniol. Ce sistem joacă şi pe ce mizează în prezentgalerie foto

FC Barcelona

Comentarii

FC Barcelona vrea să-l numească în funcţia de antrenor principal pe Xavi Hernandez, legenda clubului catalan.

Actualmente la Al Sadd, Xavi Hernandez se loveşte de un prim refuz din partea clubului său în drumul către Barcelona. Totuşi, pare o chestiune de timp până când Xavi va reveni acasă. Misiunea sa ar urma să fie măcar la fel de dificilă ca a celui de la care îşi inspiră filosofia de joc: Pep Guardiola.

Xavi va avea prima oportunitate reală la o echipă de talie mondială, după câţiva ani de lucru la Al Sadd din Qatar, acolo unde a câştigat până în prezent şapte titluri la nivel local şi a reuşit să-şi impregneze ideea de joc. Barcelona şi fanii săi îl aşteaptă cu braţele deschise ca pe un salvator, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Guardiola, în urmă cu mulţi ani.

Cum joacă echipele lui Xavi Hernández?

Spaniolul este un antrenor care promovează jocul poziţional şi conceptele de bază pe care le-a învăţat în cariera sa de fotbalist la echipa blaugrana. Are o convingere firească pentru jocul ofensiv care vine mână în mână cu intenţia de a avea mingea cât mai mult timp pentru a domina desfăşurarea meciului şi a ajunge la poarta adversarului.

În scurta sa carieră de antrenor, a dat dovadă de flexibilitate la nivel de sistem, adică, în ciuda faptului că a început cu o structură 3-4-3, a folosit diferite structuri pentru a găsi variante sau pentru a oferi oportunităţi jucătorilor săi (4-3-3, 4-2-3-1, 4-1-4-1, 3-4-2-1). Nu se limitează la 4-3-3 aşa cum cred şi afirmă mulţi pentru că Xavi caută mereu să-şi adapteze modul de joc la rival, ţinând cont de cum arată acesta.

În prezent, echipa lui Xavi este organizată poziţional cu trei mijlocaşi centrali, dintre care un pivot defensiv şi doi mijlocaşi interiori. Ofensiva are un atacant central, nu neapărat unul foarte înalt, dar şi două extreme tehnice şi rapide.

Al Sadd sub comanda lui Xavi este o echipă care caută mereu să progreseze de jos, cu scopul de a atrage rivalul şi de a genera spaţii în blocul săi defensiv. Centralii au o sarcină fundamentală în această fază a jocului pentru că trebuie să ia decizii cu mingea şi să caute mereu să progreseze, fie cu pase agresive, fie cu mişcări care generează contextul ideal pentru a găsi jucători în intermediari (între linii). Întotdeauna caută să genereze superioritate în prima linie fie cu pase, fie prin conducţii pentru a rupe linii. Mijlocaşii sunt şi ei cheie pentru că se mişcă constant pentru a genera avantaje în zone cheie sau pentru a ataca spaţiile dintre linii care se generează în mişcările defensive ale adversarului. Obiectivul este de a găsi omul liber înainte de presiunea sau blocajul defensiv al rivalului. În zona ofensivă, echipa sa caută mereu superioritatea numerică, iar ”aripile” fac adevărate pagube în defensiva adversă.

Practic, echipa sa de azi este una care îi poartă semnătura, capabilă să domine jocurile şi să ofere un fotbal ofensiv. Este exact ceea ce îşi doresc şi fanii Barcelonei să vadă de la echipa lor, rămasă între timp fără Lionel Messi. 

Afla mai multe despre: xavi hernandezbarcelona 

viewscnt
Articole similare