Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | În aproape toată perioada în care a jucat fotbal, Aurică Ţicleanu a evoluat cu o mare problemă medicală: a văzut doar cu un singur ochi

EXCLUSIV | În aproape toată perioada în care a jucat fotbal, Aurică Ţicleanu a evoluat cu o mare problemă medicală: a văzut doar cu un singur ochi

Fotbal

Comentarii

Într-un interviu cu telekomsport.ro, Aurică Ţicleanu a povestit despre cariera sa, petrecută la cel mai înalt nivel, în ciuda faptului că fostul jucător avea un singur ochi.

Aurică Ticleanu este considerat unul dintre cei mai importanţi fotbalişti ai României. Actualul oficial al Federaţiei Romane de Fotbal a evoluat la Universitatea Craiova, echipă cu care a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, în 1983 dar şi în echipa naţională a României. Dincolo de date, de palmares, de valoarea jucătorului de-atunci, Aurică Ţicleanu are o poveste fabuloasă, destul de puţin mediatizată şi cunoscută.

Nu mulţi sunt cei care stiu că fostul component al Craiovei Maxima a evoluat, aproape toată cariera lui, cu o mare problemă medicală: a fost privat de vedere, cu ochiul stâng. Dupa atâţia ani scurşi de la acele momente, Ţicleanu, a acceptat să povestească, în exclusivitate, pentru telekomsport.ro, cum a reuşit să joace având doar un singur ochi:

Totul a început undeva în jurul vârstei de 18 ani. Atunci am constatat că încep să nu mai văd bine cu ochiul stâng, iar lucrurile s-au acutizat destul de repede, iar temerea medicilor era ca aceasta să nu se extindă şi la ochiul sănătos.

În urma unui control medical pe care l-am făcut la vremea respectivă, s-a constatat că în urma unui traumatism, cel mai probabil cauzat de o lovitură primită în zona capului, mă alesesem cu o cataractă traumatică. Vă daţi seama că diagnosticul pus de medici a căzut asemenea unei ghilotine pentru mine.

Riscam să întrerup orice fel de legătură cu lumea fotbalalului şi, implicit, a sportului de performanţă. Cu toate astea am continuat să joc şi am făcut-o la cel mai înalt nivel, atât pentru echipa de club cât şi la echipa naţională”, şi-a început povestea Aurică Ţicleanu.

Comuniştii i-au refuzat operaţia în străinătate!

După mai multe controale medicale amănunţite, s-a ajuns la concluzia că din punct de vedere al aparaturii existente la vremea respectivă şi a reuşitei totale a unei intervenţii chirurgicale, aceasta ar fi trebuit să fie făcută la o clinică din Franţa, mai precis, la Paris.

După ce au analizat cazul, şefii partidului au decis că nu trebuie să fiu trimis în străinătate deoarece operaţia putea fi făcută şi la Bucureşti, de renumitul profesor în oftalmologie, generalul Olteanu. Aşa se face că după returul din partida cu Bordeaux, de la Craiova, unde eu am marcat un gol, am ajuns la spitalul Militar din Bucureşti.

Îmi aduc aminte că nimerisem la secţia de oftalmologie, unde, tot în acea perioadă, erau în tratament nume importante precum, marea cântăreaţă, Ioana Radu, Mia Braia sau generalul Constantin Olteanu care îndeplinea funcţia de ministru al apărării.

Când am intrat în sala de operaţie ţin minte că mi-au fost făcute trei injecţii cu anestezie pentru că nu reuşeau să mă adoarmă. După realizarea intervenţiei chirurgicale, profesorul Olteanu, mi-a recomandat trei luni de pauză totală. Dar cum să stai departe de lumea fotbalului? Universitatea Craiova defila în Cupa UEFA iar echipa naţională era pe val!”, a continuat Aurică Ţicleanu.

”Vezi mingea? Poţi juca?”

Cum Ţicleanu nu putea sta departe de lumea terenului de fotbal, la primul meci al Universităţii Craiova, disputat în faţa nemţilor de la Kaiserslautern, în sferturile de finală ale Cupei UEFA, din cauza faptului că scorul risca să ia proporţii (n.r. era deja 3-0 pentru formaţia germană) antrenorul Constantin Oţet a decis să-l introducă în teren.

Eram pe banca de rezerve şi nea Tică a venit la mine, disperat, întrebându-mă dacă intru în meci, văd sau nu mingea? I-am spus de trei ori că se poate baza pe mine. Am intrat şi, în final, partida s-a încheiat cu scorul de 3-2 pentru nemţi, noi, calficându-ne în semifinale, graţie golului marcat de Negrilă în returul de la Craiova”, a mai spus Ţicleanu.

A făcut rocada cu Geolgău, la examenul medical, pentru carnetul auto

La vremea tinereţii, de frică să nu fie respins la vizita medicală pentru carnetul auto, la un moment dat, Ţicleanu l-a rugat pe Gheorghiţă Geolgău să meargă în locul său.

Nu ştiu dacă aş fi avut probleme chiar atât de mari pe cât mă gândeam eu, dar am recurs la această soluţie de a-l trimite pe Gheorghiţă Geolgău, în locul meu. Sigur că peste ani, la toate celelalte examene medicale date pentru reînnoirea carnetului de conducere, am fost eu, personal. Nu am mai trimis pe altcineva în loc!”.

S-a încercat transferul lui la Steaua, de pe patul de spital!

Internat fiind în spitalul Militar şi nimerind pe secţia de otalmologie cu ministerul Constantin Olteanu, Ţicleanu îşi aminteşte un moment unic petrecut atunci: ”Constantin Olteanu a încercat din răsputeri să mă convingă să semnez cu Steaua.

Era perioada în care Steaua îşi clădea marea echipă cu care avea să câştige Cupa Campionilor Europeni în 1986. În cele din urmă a înţeles că nu mă poate clinti de la Craiova şi nu a mai insistat”, a punctat el.

A jucat cu o lentilă foarte scumpă!

După intervenţia chirurgicală de la Bucureşti, profesorul Olteanu l-a anunţat că i-a scos cristalinul urmând, ca, în timp, să poarte o lentilă de contact. Cea mai performantă la vremea respectivă. ”O astfel de lentilă, care trebuia schimbată periodic, costa aproape o sută de dolari.

Dar acea lentilă mai mult m-a încurcat decât să mă ajute. Ea îl putea ajuta pe un om normal care nu făcea sport de performanţă. De pildă, când eram pe teren, iar mingea se apropia de mine, vedeam secvenţial. Mi-a fost foarte greu să joc cu acea lentilă, de care trebuia să am mare grijă”, a mai precizat Ţicleanu.

Vrea să-şi facă implant de cristalin!

După ce se va pensiona, Ţicleanu intenţionează să-şi facă o operaţie de implant de cristalin. ”Medicina a avansat foarte mult. După ce nu voi mai lucra în fotbal vreau să-mi fac o operaţie de implant de cristalin. Aşa, voi ajunge şi eu, la bătrâneţe, să văd cu ambii ochi”, a încheiat Aurică Ţicleanu.

                                                                                                                                                                                                                                   Material scris de: Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: aurică ţicleanu 

viewscnt
Articole similare