Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Fostul prim-ministru al României rupe tăcerea despre trecerea Stelei la Gigi Becali! "Asta s-a întâmplat. Ştiu lucruri. Cum să preiei aşa? Pe ce bază?" | EXCLUSIV

Fostul prim-ministru al României rupe tăcerea despre trecerea Stelei la Gigi Becali! "Asta s-a întâmplat. Ştiu lucruri. Cum să preiei aşa? Pe ce bază?" | EXCLUSIVgalerie foto

Steaua

Comentarii

Prim-ministrul României dintre 1989 - 1991, Petre Roman, a vorbit pe larg, într-un interviu acordat Orange Sport, despre disputa asupra Stelei Bucureşti. El a susţinut că politicul s-ar fi putut implica în cele întâmplate la începutul anilor 2000 şi că nu este de acord cu felul în care s-a produs desprinderea echipei de fotbal de CSA.

Petre Roman îşi spune părerea despre disputa CSA Steaua - FCSB

  • Recent, Curtea de Apel a oferit o nouă hotărâre în privinţa disputei Steaua - FCSB. Astfel, CSA Steaua Bucureşti a rămas cu perioada 1947 - 1998, însă a rămas în aer cu perioada 1998 - 2003, pe care a cerut-o. Acea perioadă nu poate fi pretinsă nici de "militari", nici de FCSB. 
  • De asemenea, instanţa a decis că FCSB nu poate pretinde identitatea clubului de tradiţie, pentru perioada 2003-2017. 

Pentru Orange Sport, Petre Roman a vorbit despre direcţia europeană, prin care echipele s-au desprins de ministere. Totuşi, fostul premier consideră că ce a urmat cu mediul privat a dăunat fotbalului românesc. 

"Am ajuns prim-ministru şi printre primele măsuri pe care le-am luat a fost ideea de a nu mai avea... Era obligatoriu să nu mai ai echipe care aparţin de insituţii publice, trebuiau să aibă o autosusţinere, în bună parte, cum era în fotbalul mare. Ca nivel de joc eram în fotbalul mare. 

Ce a dăunat fotbalului românesc a fost că unii au înţeles că fotbalul e un loc în care să faci bani, înainte de toate şi asta repede a măcinat ţesătura de existenţă a fotbalului din România, iar nivelul a scăzut. 

Trecerea spre profesionalismul pe care-l cunoaştem în România azi s-a făcut într-o manieră greşită. Episodul Steaua e parte din modul în care a fost preluată echipa Steaua, sigla, tot bagajul câştigat de Steaua. Din câte îmi aduc aminte, nu ştiu dacă nelegal, dar dăunător pentru Steaua. Era important dacă s-ar fi putut găsi o soluţie de existenţă a Stelei prin care să nu depindă de voinţa unui om. Nu aşa se face

Trebuia să deschidem drumul unui sport care era profesionalizat, dar nu legal profesionalizat. Trebuia să deschidem calea legală ca lucrurile să se întâmple ca în Occident. Eu nu mai eram prim-minsitru când s-a întâmplat (n.r. - trecerea Stelei spre Gigi Becali) şi oricum ideea mea esenţială era ca lucrurile să se descentralizeze. Nu prim-ministrul decidea ce se întâmplă cu Steaua. S-a plecat pe ideea că din fotbal facem bani. Nu se face aşa ceva", a declarat Petre Roman, pentru Orange Sport. 

Petre Roman, despre cazul Stelei: "Preluarea s-a făcut printr-un fel de cedare. Nu aşa se fac lucruri"

În prezent preşedinte şi profesor la o universitate din Geneva, Petre Roman este conştient de cele petrecute între CSA Steaua şi Gigi Becali, la începutul anilor 2000, însă n-a fost de acord cu derularea evenimentelor. 

"Ştiu nişte lucruri, nu că am păreri. Preluarea întregului bagaj, siglă, rezultate, s-a făcut printr-un fel de cedare din partea MApN. Păi, nu avea niciun sens să se întâmple lucrul ăsta. Nu aşa se fac lucruri. Cum să preiei aşa? Pe ce bază? S-au făcut lucruri de astea. Cum s-a făcut în fotbal, s-a făcut şi în alte domenii. Dau două exemple dureroase. S-a preluat uzina de autocamioane de la Braşov, nu mai există. S-a preluat uzina de tractoare de la Braşov, nu mai există. Cam aşa văd lucrurile. 

Disputa legală ar trebui să se încheie în favoarea unei soluţii, dar nu soluţia o preiau eu şi fac tot cum vreau eu. Eu cred în renaşterea Stelei. Formula Stelei trebuie să se alinieze la cea din fotbalul mare. Ce putem constata că din păcate toată perioada asta n-a fost una de înflorire a fotbalului, asta e tema", a adăugat fostul ministru al României, pentru Orange Sport. 

"A fost şi o parte politică" la trecerea Stelei spre Gigi Becali

Cu o experienţă vastă în politică, după ce a fost prim-ministru, ministru al Afacerilor Externe, deputat sau senator, Petre Roman a vorbit şi despre implicarea politicului în afacerea dintre CSA şi Gigi Becali

"(n.r. - Politicul a interferat cu fotbalul?) E posibil. E o întrebare acum. Cum s-a făcut trecerea clubului Steaua în mâna lui Gigi Becali? Asta s-a întâmplat. A fost şi o parte politică, că MApN e parte a autorităţii statului, iar politicul a avut un rol aici, fără îndoială. 

Soluţia nu trebuia să fie asta, ci una bine fundamentată şi nu lasă că mă ocup eu şi ce fac eu. Noi trebuia, în concepţia mea de azi, să fi protejat într-un fel patrimoniul sportiv al cluburilor precum Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, Cluj. 

Cred că nimeni n-a gândit aşa. Marile reuşite în domeniul sportului sunt patrimoniu naţional, iar acest lucru nu s-a gândit. Cum ar fi fost vreodată ca Real Madrid să fie în pericol? Se mobiliza toată Spania", a mai spus Petre Roman, pentru Orange Sport. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: petre romanpetre roman steaua fcsbsteaua fcsbgigi becali fcsb steaua 

viewscnt
Articole similare