Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de legendă | Ajax '95 şi finala de Liga Campionilor arbitrată de o brigadă din România. Cum arăta trupa lui Van Gaal

Echipe de legendă | Ajax '95 şi finala de Liga Campionilor arbitrată de o brigadă din România. Cum arăta trupa lui Van Gaal    galerie foto

EURO

Comentarii

În 1995, Ajax Amsterdam suprindea Europa. O echipă plină de tineri, formaţi în marea majoritate la academia clubului ajungea în finala Ligii Campionilor. La Viena, în faţa a 50.000 de oameni, echipa antrenată de Louis Van Gaal, întâlnea deţinătoarea trofeului, AC Milan.

  • Nu rata Euro Center, în fiecare luni şi marţi, de la 19:00, pe Telekom Sport 3.

Echipa olandezilor nu spunea multe lucruri. În afară de mult talent, se remarca Frank Rijkaard, veteranul echipei. Avea 33 de ani şi câştigase de două ori trofeul, pe vremea când evolua chiar în tricoul adversarei. Pe bancă stătea antrenorul momentului din Olanda. Louis Van Gaal câştigase campionatul cu Ajax în ultimele două sezoane şi toate cluburile mari din Europa îl doreau după ce îi dusese pe olandezi în finala Ligii Campionilor.

Finala de pe Ernst Happel a fost arbitrată de o brigadă românescă. Ion Crăciunescu a fost central şi a avut parte de un meci tensionat, în care Van Gaal a protestat vehement la fiecare decizie care i se părea în dezavantajul echipei sale.



Timp de mai bine de o oră nu a marcat nimeni, iar soarta finalei s-a schimbat în momentul în care Van Gaal l-a trimis în teren pe Patrick Kluivert. Avea 20 de ani, era speranţa din atacul Lăncierilor, iar după un sfert de oră a confirmat.

Ajax s-a impus cu 1-0 şi devenea campioana Europei pentru a patra oară, după ce mai cucerise trofeul în 1971, 1972 şi 1973.



Perioada de glorie a lui Ajax a continuat. A cucerit şi Supercupa Europei contra celor de la Real Zaragoza. Câştigătoarea s-a decis în dublă manşă, după 1-1 în Spania şi 4-0 la Amsterdam.

Sezonul următor a fost unul aproape la fel de bun. Ajax a ajuns din nou în finală, unde a întâlnit-o pe Juventus. Partida s-a jucat pe tărâm italian, la Roma. A fost 1-1 după 120 de minute, iar câştigătoarea s-a decis la loviturile de departajare. Juventus nu a făcut nicio greşeală şi a profitat de ratările lui Edgar Davids şi Sonny Silooy.

Înfrângerea a însemnat finalul unei perioade de doi ani în care generaţia lui Van der Sar, Davids, Litmanen sau a fraţilor De Boeur a dominat fotbalul european.


 

Afla mai multe despre: ajaxechipe de legenda 

viewscnt
Articole similare